Home / industrie / Brussels Beer project 2.0

Brussels Beer project 2.0

Anderlecht, Belgium, Europa

Sector industrie
Opdrachtgever Brussels Beer Project, Antoine Dansaertstraat 188, 1000 Brussel, BE
Architect Office Kersten Geers David Van Severen, Louisalaan 251, 1050 Brussels, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 1,860 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie January 2019 - April 2020
Start - Einde uitvoering From November 2020

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve ventilatie
passieve ventilatie

 

Kostprijs technieken:498.019,67 € excl. btw
Totale bouwkost:1.450.000,00 € excl. btw

 

Projectomschrijving:

 

Brussels Beer Project (BBP) kent een sterke groei sinds de lancering in 2013. Het is een jonge brouwerij en vooral een participatief project rond het samen creëren en experimenteren rond meer dan 30 tijdelijke bieren per jaar door een enthousiaste gemeenschap.

 

Ze brouwen wekelijks een nieuw bier, verwelkomen brouwers van over de hele wereld en hun community is er altijd bij betrokken.

 

5 jaar geleden hebben ze het eerste bier gebrouwen van onverkocht brood wat nu een symbool is van circulaire economie.

 

BBP wil in Anderlecht een brouwerij van de 21e eeuw installeren waar 35.000 hectoliter gebrouwen wordt wat een equivalent is voor 10 miljoen flessen.

 

Duurzaamheid

Ons objectief als professionals in de bouwsector is om performante gebouwen te ontwerpen met een lage energetische kost waarbij de haalbaarheid realistisch is. Dit ontwerp gaat altijd samen met het garanderen van een comfortabel binnenklimaat voor de gebruikers alsook een maximaal gebruik van de aanwezige bronnen op de site. Het gebouw voor Brussels Beer Project is ontworpen volgens deze filosofie.

 

De energetische vraag wordt beperkt door het goede architecturaal ontwerp van het gebouw. Eerst en vooral is het gebouw gevormd volgens een optimale compactheid, zijn de oppervlaktes naar buiten beperkt en zijn de thermische verliezen verlaagd. Een goede isolatie van het gebouw vult dit aspect aan en vermindert de verwarmingsvraag van de verschillende ruimtes. De vensters situeren zich aan de noordgevel. Hierdoor is er een evenwicht tussen de natuurlijke lichtinval en de beperking van het risico op oververhitting in de zomer.

 

Speciale technieken :

Op het technisch plan is het creëren van een synergie tussen het productieproces van het bier en het energiebeheer van het gebouw het middelpunt van de technische conceptnota.Naast de passieve oplossingen waardoor de energievraag in het gebouw beperkt wordt, is er bijna constant een groot deel aan vrijgekomen warmte van het brouwproces.Om warmwaterbeheer mogelijk te maken, wordt deze energie opgevangen door gedimensioneerde buffertanks volgens de warmtebehoefte. De energierecuperatie gebeurt eveneens op de koelgroep die gebruikt wordt tijdens het proces. Een warmtewisselaar recupereert de gegenereerde warmte. De energie wordt gecapteerd en nadien herverdeeld naar de verwarmingssystemen. Door het proces wordt de totale verwarmingsvraag gedekt.

 

De verwarmingsafgifte gebeurt via vloerverwarming in de kantoren en de bezoekersruimtes en via de lucht in de productiezalen. Om de koelbehoefte te beperken, worden de kantoren gekoeld via de ventilatie. De productiezalen worden geklimatiseerd door mechanische ventilatie.

Het systeem kan eveneens verse lucht naar binnen brengen tijdens de zomermaanden of tijdens het productieproces om een goed thermisch comfort te garanderen.

 

Watercyclus :

Het waterbeheer is fundamenteel voor een site van deze omvang. Voor het watergebruik zoals irrigatie, het schoonmaken van de lokalen alsook het doorspoelen van de toiletten dient er geen drinkwater gebruikt te worden. Het gebruik van drinkwater wordt bijgevolg beperkt door het behandelen, stockeren en hergebruiken van regenwater. Dit water komt van de daken en wordt bewaard in een ondergrondse opslagtank onder de Beer Garden voor later gebruik (na zuivering). Alle toiletten zijn aangesloten op deze watertank alsook meerdere waterpunten binnen en buiten.