Home / industrie / Mobilis industrieel gebouw / garage 2.0 D’Ieteren

Mobilis industrieel gebouw / garage 2.0 D’Ieteren

Anderlecht, Belgium, Europa

Sector industrie
Opdrachtgever D’Ieteren Immo sa, Maliestraat 50, 1050 Elsene (BE)
Architect De Geyter Xaveer Architectenbureau bvba, Sainctelettesquare 12, 1000 Brussels, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 24,000 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie April 2019 - January 2021
Start - Einde uitvoering March 2021 - September 2022

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
passieve ventilatie
passieve ventilatie
OUTSTANDING
OUTSTANDING

Projectomschrijving:

In de Brusselse kanaalzone, op de hoek van de Boulevard Industriel en Boulevard Paepsem te Anderlecht, ontwikkelt D’Ieteren Immo een garage 2.0 / multifunctioneel complex dat tegemoetkomt aan de noden van de mobiliteit van vandaag en morgen.

 

Het project omvat veel meer dan alleen een autogarage. Omwille van de volle transitie en toch ook wel de onzekerheid van de automobielsector worden de gangbare concepten van een garage of showroom in vraag gesteld. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen wordt een flexibel gebouwconcept gerealiseerd dat geschikt is voor elke mogelijke activiteit.

 

Het gebouw, met een rationale structuur langs de binnenzijde, geeft langs de buitenzijde vorm aan de amorfe grens van het perceel en de stedelijke boulevards, op- en afritten en ronde punten. Een reeks van thematische patio’s voorziet daglicht, ruimtelijke beleving en relaties tussen de verschillende activiteiten.

 

Eenvoud siert, dit geldt ook bij de bepaling van het bouwfysisch concept. Te klimatiseren ruimtes worden logischerwijs meegenomen in het beschermd volume, parkeervolumes worden zoveel mogelijk buiten het beschermd volume gehouden. Op deze wijze worden complexe technische installaties en bijkomende hoge bouwkosten vermeden.

Een showroom vraagt specifiek een bepaalde openheid naar de omgeving toe. Dit houdt in dat de buitenschil voornamelijk uit glas zal bestaan. Door de integratie van patio’s wordt de daglichtbeleving gemaximaliseerd en tot zeer dicht bij de werknemers en bezoekers gebracht.

 

Er worden verschillende luchtbehandelingsgroepen met warmterecuperatie voorzien, afzonderlijke voor de werkplaats, voor de showrooms en voor de verschillende verhuurbare ruimten (ev. sportaccommodatie en restaurant). Daar flexibiliteit van het gebouw een belangrijke parameter is, zal er in de schachten bijkomende ruimte voorzien worden, zodat men te allen tijde op een eenvoudige manier het kanaalwerk kan uitbreiden en/of wijzigen. Dit principe wordt doorgetrokken in de technische ruimte.

 

Als basis afgiftesysteeem wordt het project uitgerust met een (low-tech) BKA of vloerverwarming zodat de klimatisatie zo dicht mogelijk bij bezoekers en verkopers gebracht kan worden. Een bijkomend voordeel is dat dit concept tijdens de zomer ook voor een milde koeling kan zorgen. Deze manier van klimatisatie is eveneens onderhoudsvrij, waardoor de uitbatingskosten aanzienlijk gereduceerd worden, wat een positief aspect is voor toekomstige uitbaters/partners van bv. de sportaccommodatie of het restaurant.

Specifieke kantoorzones worden uitgerust met koelplafonds om op de hogere koelvraag te kunnen inspelen.

De werkhallen bevinden zich deels ondergronds, ook hier werd gekozen voor industriële vloerverwarming die geïntegreerd wordt in de betonnen vloerplaat van het gebouw.

 

Om een kosten zo duurzaam mogelijke oplossing te realiseren met een garantie aan comfort, werd er gekozen voor een KWO-installatie met een grondgekoppelde warmtepomp die voor de verwarming instaat, de koeling gebeurt volledig passief.

 

In een streven naar energie- of CO2-neutrale site zullen PV-panelen op het dak het resterende energieverbruik compenseren.

 

Tot slot zetten we ook in op een waterneutrale site waarbij al het opgevangen regenwater gerecupereerd zal worden en de sanitaire toestellen (verbruikers) in debiet begrensd worden.