Home / kantoren / Van Roey kantoor

Van Roey kantoor

Rijkevorsel, Belgium, Europa

Sector kantoren
Opdrachtgever Van Roey nv, Oostmalsesteenweg 261, 2310 Rijkevorsel, BE
Architect Schellen Reginald architectenbureau bvba, Boslaan 26, 2820 Bonheiden
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 4,228 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie October 2013 - March 2014
Start - Einde uitvoering April 2014 - July 2015

Sustainable Features

geothermie
geothermie
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
NZEB
NZEB
Kostprijs technieken:1.800.000,00 € excl. btw
Totale bouwkost:7.000.000,00 € excl. btw
K-peil:25
E-peil:22
Certificering:BEN (Bijna-Energieneutraal)

 

Projectomschrijving:

Het nieuwe kantoor van Van Roey werd ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. Door van bij de start van het project multidisciplinair samen te werken werd de combinatie van uitdagende architectuur en verregaande duurzaamheid mogelijk gemaakt.

Het resultaat is een BEN kantoorgebouw dat verwarmd en gekoeld wordt zonder gebruik te maken van klassieke oplossingen zoals stookketels of koelmachines. Het gebouw herbergt landschapskantoren, individuele kantoren, één atrium voor 100 personen, een refter/lounge voor 60 personen en een datacenter.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een zeer performante zonnewering. Deze is gestuurd op basis van de zonnestand.

 

Door toevoeging van een geothermische seizoensopslag, waarbij zonnewarmte uit de kantoren op een passieve wijze wordt opgeslagen in de ondergrond, kan men op hernieuwbare wijze de warmte hieruit onttrekken tijdens het verwarmingsseizoen en injecteren in het gebouw. Het afgiftesysteem in het gebouw is hoofdzakelijk betonkernactivering, aangevuld met enkele zones met vloerverwarming. Deze lagetemperatuurssystemen maken een optimaal rendement van de warmtepompen en passieve koeling mogelijk.

De hygiënische ventilatie is vraag gestuurd in functie van de luchtkwaliteit in de verschillende zones van het gebouw maar wordt pas vrijgegeven nadat de aanwezigheidsdetectie wordt geactiveerd.

De gebouwenschil is hiervoor ook aangepast om een zo goed mogelijk evenwicht te bekomen tussen de warmtevraag en de koudevraag.

 

De verlichting in de kantoren gebeurt volledig met hoog performante LED-toestellen die individueel programmeerbaar zijn voor maximale flexibiliteit. Een systeem van daglichtsturing zal het verbruik nog verder doen dalen door de verlichtingstoestellen te dimmen in functie van het daglicht dat het gebouw binnenstroomt. De verlichting wordt pas vrijgegeven na een manuele handeling. Het dak is maximaal bedekt met PV-panelen voor de opwekking van groene stroom.