Home / urban development / ‘Lebeau-Sablon’ gemengd project met woon-, winkel-, kantoorgelegenheden en hotel

‘Lebeau-Sablon’ gemengd project met woon-, winkel-, kantoorgelegenheden en hotel

Brussel, Belgium, Europa

Sector urban development
Opdrachtgever Lebeau Development nv, Regentschapsstraat 58, 1000 Brussel (BE)
Architect ASSAR ARCHITECTS scrl, Chaussée de la Hulpe 181 bte 2, 1170 Brussel (BE); Korteknie Stuhlmacher Architecten, Baan 74, 3011 CD Rotterdam, BE; Maccreanor Lavington Architects, Vijverhofstraat 47, 3032 SB Rotterdam (NL)
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / Breeam Accredited Professional / Breeam Assessor / Duurzame adviezen / Studie en opvolging stabiliteitability
Oppervlakte 49,229 m2
Projectstatus ontwerp
Start - Einde studie From December 2016

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
passief
passief
EXCELLENT
EXCELLENT
Certificering:Breeam Excellent (Paille en mogelijks het hotel)

Alle woningen voldoen aan de EPB-passiefstandaard volgens het

Brussels Hoofdstedelijk Gewest*

(*Netto verwarmingsbehoefte ≤ 15kWh/m² jaar, primair energieverbruik ≤ 45kWu/m².jaar)

 

Projectomschrijving:

 

Ieder project, gebouw, ruimte is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen. Dit is niet anders voor het ontwerp van grotere projecten en zelfs stadsdelen. Integendeel een correcte inschatting van de context van het project is cruciaal omwille van de beduidende impact die het heeft op zijn nabije omgeving. Steden blijven groeien en worden steeds dichtbevolkter. Dit vraagt een overkoepelende duurzame aanpak op lange termijn met niet alleen het oog op huisvesting in het heden. Maar vanuit een breed duurzaam ontwerp gericht op de toekomst met aandacht voor transportmogelijkheden, nuts- en recreatievoorzieningen, sociale interactie, ….

 

Dit geldt ook voor het project ‘Lebeau – Sablon’, vlakbij het historische centrum van Brussel in één van de meest exclusieve wijken. Dit uniek complex zal een mix bieden van wonen, werken, retail en vrije tijd. Bovendien met een locatie vlakbij het station Brussel‑Centraal is het makkelijk bereikbaar en zal de verbinding van deze wijk met de Grote Markt hersteld worden.

 

De leegstaande site had nood aan een kwalitatieve rehabilitatie en herwaardering.

De bestaande Belgacomgebouwen worden afgebroken met uitzondering van het voormalig ‘Hôtel Central Téléphonique (Paille) en het bestaand gebouw U. De nieuwe site bestaat uit verschillende afzonderlijke gebouwen die opgetrokken zijn rondom een middenplein met daaronder een parking.

Er komen maar liefst rond de 120 kwalitatieve appartementen. Op het niveau van de begane grond aan de Lebeaustraat wordt winkelruimte gecreëerd. Aan de kant van het Gerechtsplein komt een viersterrenhotel met 150 kamers en op de bovenste verdiepingen komt een restaurant met dakterras dat een prachtig uitzicht over Brussel zal bieden. Tenslotte zal het voormalig ‘Hôtel Central Téléphonique’ uit 1895 worden gerenoveerd tot een modern en veelzijdig kantoorgebouw. Het gebouw zal zijn oorspronkelijke grandeur terugkrijgen met behoud van de indrukwekkende gevels en historische trappenhuizen. Bovendien wordt er gestreefd naar een BREEAM excellent score voor het kantoorgedeelte en mogelijks wordt ook het hotel BREEAM gecertificeerd.

 

De duurzame kaart wordt doorgetrokken voor wat betreft de verwarming en koeling van de site. Hiervoor zal beroep gedaan worden op een geothermische installatie die gekoppeld zal worden aan zonnepanelen en luchtwarmtepompen. In de gebouwen zal het, het hele jaar door aangenaam vertoeven zijn door de installatie van een KWO, een geavanceerd en duurzaam concept, dat door middel van open bronnen warmte en koude uit de ondergrond haalt. De KWO wordt voor de verwarming van het gebouw gecombineerd met warmtepompen.

Deze geproduceerde warmte wordt, zonder enige tussenkomst van fossiele brandstoffen, in het gebouw afgegeven via vloerverwarming, ventilo-convectoren en klimaatplafonds en dit in functie van de noodzaak/comfort van de verschillende ruimtes.

 

Met het oog op de lange termijn wordt ook gekozen voor kwalitatieve, duurzame materialen in harmonie met de gebouwen in de directe omgeving. Waar vandaag achter de gevels nog meer gebouwen en beton schuilgaan, zal een binnentuin van 1.500 m² voor de toekomstige bewoners ontstaan.

Tenslotte zullen er 465 fietsenstallingsplaatsen en een ondergrondse parkeergarage ter beschikking zijn van de bewoners en van het grotere publiek. Dit verlicht de parkeerdruk op en rond de Zavel.

 

Daarnaast zullen er ook meer groene zones gecreëerd worden door de aanleg van groendaken. Deze zijn eveneens een goede isolator en houden in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen. Bovendien dragen groendaken bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en filteren ze fijnstof waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

 

De verschillende gebouwen hebben elk hun eigen structuur. Gezien de rechtlijnigheid bij het gebouw Justice (Hotel) is er geopteerd om zoveel mogelijk te prefabriceren voor zowel de vloerplaten als de wanden.
Bij de residentiële gebouwen Lebeau en Sablon waarbij de woningscheidende muren voor de akoestiek een zekere densiteit moeten hebben, is er geopteerd om deze muren dragend te maken en maximaal uit te voeren met kalkzandsteen. Ter hoogte van de retail wordt er een opvangstructuur voorzien zodat de lasten van de hogere verdiepingen afgedragen kunnen worden naar de skeletstructuur van de parking. Het duurzaam bouwen wordt doorgetrokken tot in de fundering van de nieuwe structuur. In de periferie rond de dieper gelegen verdiepingen van de parking worden de bestaande funderingsmassieven maximaal behouden. De bestaande kelderwanden aan de straatzijde zorgen voor een eerste beschoeiing van de bouwput. De dieper gelegen parking wordt uitgevoerd binnen de beschoeiing van een grout-palenwand. Het gebouw Paille wordt gerenoveerd met maximaal behoud van de bestaande structuur. Deze bestaat uit bakstenen gewelven, gietijzeren samengestelde profielen, kolommen en spant. Op het gelijkvloers en onder het dak worden 2 nieuwe mezzanines voorzien.

Alle structurele aanpassingen houden rekening met de REI-eisen van een hoogbouw.