Home / onderwijs / ‘De Duinpieper’ basisschool

‘De Duinpieper’ basisschool

Westende, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever Gemeente Middelkerke, Spermaliestraat 1, 8430 Middelkerke, BE; Groep Van Roey nv / Algemene Bouw Maes Nv, Oostmalsesteenweg 261, 2310 Rijkevorsel (BE)
Architect Hasa architecten, Kapellekensweg 5, 2812 Muizen (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 2,500 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie November 2017 - September 2019
Start - Einde uitvoering June 2019 - September 2020

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
beglazing
beglazing
Kostprijs technieken:€ ± 801.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:€ ± 4.150.000,00 excl. btw
K-peil:
E-peil:43 (voorlopig)
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Naast een splinternieuwe school voor de bijna 150 leerlingen is De Duinpieper ook een gemeenschapsruimte voor lokale verenigingen en een locatie voor de plaatselijke buitenschoolse kinderopvang en het Trefpunt Westende. De opvang kan perfect onafhankelijk van de school functioneren dankzij de aparte vleugel en ingang.

 

Het nieuwe gebouw biedt heel wat mogelijkheden voor creatief lesgeven. Dankzij de nauwe verbinding tussen speelplaats en de klassen is er meer ruimte voor buitenlessen en ontdekking. Het gebouw zelf werd compact gehouden met een performante gebouwschil om energieverliezen door transmissie te minimaliseren.

Vervolgens werden de ramen, de grootte en het type beglazing doordacht ingeplant in functie van thermische verliezen, daglichttoetreding en oververhitting in de zomer. Om de warmtelast in de zomer tot een minimum te beperken werd ook nog zonwering toegevoegd. Bijzondere aandacht is besteed aan de luchtdichtheid van het gebouw om verliezen via deze weg te vermijden.

 

Van gebouwen binnen deze sector wordt doorgaans verwacht dat ze een lange levensduur en lage werkings- en onderhoudskosten hebben. Uniek in deze sector is het aanzienlijke verschil in bezettingsgraad afhankelijk van het tijdstip en de tijd van het jaar.

Omwille van die specifieke eigenschappen worden verscheidene duurzame technieken toegepast, zoals een verlichtingssysteem met aanwezigheidsdetectie en een mechanisch ventilatiesysteem D. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

 

Een gezonde en comfortabele werk- en leeromgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.

 

Een andere duurzame en kostenbesparende maatregel is een goed waterbeheer, door onder meer gebruik te maken van regenwater en regenwaterrecuperatie voor de toiletten. Daarnaast werden ook de spoeltafels met zelfsluitende kranen uitgerust.

 

Zonne-energie wordt gecapteerd door de plaatsing van PV-panelen op het dak die de nodige elektriciteit opwekken die benodigd is voor de verlichting en de ventilatiesystemen.