Home / verzorging / Nieuwbouw GES-groep leefgroepen op domein “Ons Erf”

Nieuwbouw GES-groep leefgroepen op domein “Ons Erf”

Brugge, Belgium, Europa

Sector verzorging
Opdrachtgever UNIE-K vzw, Charteuseweg 53, 8200 Sint-Michiels (BE)
Architect Debruyne Gino en Architecten, Witte Molenstraat 54 a, 8200 Brugge, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 3,550 m2
Projectstatus under construction
Start - Einde studie March 2013 - July 2020
Start - Einde uitvoering September 2020 - September 2022

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
Kostprijs technieken:€ 1.978.000,00 excl. btw
S-peil / Energieklasse :
E-peil:E50
Certificering:

 

Projectomschrijving:

 

UNIE-K is een organisatie waar personen met een meervoudige beperking terecht kunnen voor ondersteuning en begeleiding. Op het 14 hectare grote domein ‘Ons Erf’, een groene oase op een boogscheut van het centrum van Brugge, kunnen volwassenen met een aangeboren verstandelijke beperking terecht voor dag- en woonondersteuning aangezien permanent toezicht vaak noodzakelijk is.

 

Daarnaast is er ook een afdeling voor de ondersteuning van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), die een blijvende en intensieve woon- en dagondersteuning nodig hebben. De cliënten met NAH worden in een aparte woning begeleid door een multidisciplinair team die hen basisveiligheid bieden en onafhankelijkheid en zelfstandigheid stimuleren.

 

De organisatie breidt uit met woningen voor mensen met gedrags- en emotionele stoornissen, waar accenten liggen op het bieden van verduidelijking, individuele begeleiding en preventief werken. Daarom is het belangrijk om in het ontwerp van elk gebouw rekening te houden met het doel en voor wie een gebouw dient. In zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, …) staat het comfort, welzijn en veiligheid van de patiënt of bewoner centraal, wat een direct effect heeft op het bepalen van de juiste energieoplossing. In eerste instantie wordt het energieverlies (en dus de vraag) zo minimaal mogelijk gehouden. Vervolgens wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie, voor zover dit economisch haalbaar is. Tot slot worden fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk aangewend om aan de resterende energiebehoefte te voldoen.

 

Aangezien instellingen voor gezondheidszorg 24/7 in gebruik zijn, heeft dat niet alleen gevolgen voor de energievereisten maar ook voor het vereiste type energiebron. Voor deze constante temperatuurvereiste is geothermische energie een efficiënte en kosteneffectieve optie. In dit gebouw is het heel het jaar door aangenaam vertoeven voor de gebruikers door de installatie van een beo-veld, een geavanceerd en duurzaam concept, dat door middel van aardwarmtewisselaars warmte en koude uit de ondergrond haalt. Deze geproduceerde warmte wordt in het gebouw afgegeven via vloerverwarming in functie van de noodzaak/comfort van de verschillende ruimtes.

Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Daarnaast is vloerverwarming volledig onzichtbaar en kan je de ruimte maximaal benutten, maar zijn er ook geen verwarmingselementen waar de gebruikers zich kunnen aan verwonden.

 

Het gebouw kan eveneens gekoeld worden door het free-cooling principe waarbij het beo-veld via de aardwarmtewisselaars, afgekoelde water over een warmtewisselaar binnenin het gebouw stuurt.

 

Tot slot moet het gebouw uitgerust worden met natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht dat aangenaam is voor de ogen en de ruimte net voldoende verlicht. Hiervoor werd gebruik gemaakt van sensoren die die het daglicht meten, om zo de hoeveelheid kunstlicht aan te passen.