page background

Assistentiewoningen in Kampenhout, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het betreft 2 gebouwen met in totaal 34 woongelegenheden voor senioren. Het zal een onderkomen bieden aan ouderen die niet hulpbehoevend zijn en zelfstandig kunnen wonen. De verwarming wordt centraal per gebouw geproduceerd met condenserende ketels. Het sanitaire warm water wordt individueel per flat aangemaakt met dit cv-water. Een kostenafrekening per flat is mogelijk door middel van individuele water- en elektriciteits- en calorimeters. Photo-voltaïsche panelen worden voorzien op het dak van beide gebouwen voor het elektriciteitsverbruik van de algemene delen.

Het wooncomplex omvat twee compacte flatgebouwen bestaande uit respectievelijk 10 en 24 woningen, geconcipieerd maat van zelfstandig wonende senioren waarbij door de ontwerpers veel aandacht werd besteed aan comfort, toegankelijkheid en veiligheid. De strakke vormgeving moest leiden tot een hedendaagse en sobere architecturale verschijningsvorm zonder storend in te werken t.o.v. directe gebouwde omgeving. De bewonersdoelgroep voor de flats zijn bejaarden uit Kampenhout en omgeving die zelfstandig wensen te wonen in een geriefelijke, overzichtelijke flat in een vertrouwde omgeving.

Elke flat is ingedeeld in een inkom, leefruimte, slaapkamer, sanitair, keuken en berging. De inkomzone is voorzien van een vestiaire. De leefruimte en de open keuken vormen één ruimte en ontvangen rijkelijk daglicht via een groot raam dat een wijds uitzicht biedt op de omgeving en toegang verschaft tot het terras. De keuken is volledig uitgerust en wordt geflankeerd door een compacte, doch geriefelijke berging. Vanuit de zithoek heeft men rechtstreeks toegang tot een ruime slaapkamer die in directe verbinding staat met een rolwagentoegankelijk sanitair dat uitgerust is met lavabo, toilet en douche. De oppervlakte van de seniorenflats varieert tussen de 50 en 60 m². De bewoners kunnen desgewenst gebruik maken van een gemeenschappelijke leefruimte.

Elke flat heeft een eigen water-, elektriciteits-, telefoon- en televisieaansluiting. De woningen worden verwarmd met behulp van een gemeenschappelijke energiezuinige condensatieketel doch beschikken elk over een individuele calorimeter. De gebouwen voldoen bouwfysisch, t.t.z. op het vlak van isolatie/ventilatie/verwarming, aan de nieuwste normen met betrekking tot de energieprestatieregelgeving. Alle buitenschrijnwerk bestaat uit hoogwaardig thermisch onderbroken aluminium voorzien van superisolerende beglazing. Alle raamgehelen die gericht zijn op het zuiden zijn uitgerust met een in het raam geïntegreerde zonwering.
Het akoestisch comfort tussen de flats onderling wordt gegarandeerd door middel van dubbele gemetselde wanden mits tussenvoeging van akoestische isolatie volgens het ‘massa-veer-massa’ principe. De zeer beperkte toename van de parkeerdruk kan probleemloos worden opgevangen door de voorziene parkeerplaatsen.

Service Flats, Kampenhout

algemene gegevens

Totale oppervlakte:: 2.560 m²

Aanvangsdatum studie:: Januari 2009

Einddatum werken:: September 2010

opdrachtgever

Intercommunale Haviland / OCMW Kampenhout
 

architect

Archipro architecten bvba