page background

WZC Sint-Vincentius in Kortrijk, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het gebouw bestaat uit een groot centraal gedeelte op het gelijkvloers met algemene diensten zoals de keuken, de kineruimte, het kapsalon, het wassalon, de administratie, de cafetaria en de bistro. Verder zijn er op het gelijkvloers kamers voor het dagverzorgingscentrum. Tot en met de 4de verdieping zijn alle woonzorgkamers ondergebracht. Elke afdeling beschikt hierbij over een verpleegpost, een leefruimte, een zithoek, een afdelingskeuken en een badkamer.
Op de 5de en 6de verdieping zijn enkel service-flats gehuisvest. Slechts enkele van de serviceflats bevinden zich in een afzonderlijk blok van het gebouw op de 1ste t.e.m. 3de verdieping. In totaal het gebouw 155 kamers en 33 serviceflats.

Het WZC wordt verwarmd en passief gekoeld d.m.v. warmtepompen gevoed door een BEO-veld met als afgifte-systeem BKA/vloerverwarming en radiatoren. Bijkomend zijn gasketels geplaatst die instaan voor de sanitair warmwaterproductie.  Het volledige WZC wordt geventileerd met verschillende luchtgroepen volgens systeem type D. Alle luchtbehandelingsgroepen zijn voorzien van warmteterugwinning.

De serviceflats zijn voorzien van decentrale modules (gevoed door de gasketels) die instaan voor verwarming en sanitair warmwaterproductie. Ventilatie is volgens systeem type C(+) i.c.m. raamroosters.

Zowel de kamers als de service-flats zijn voorzien van een verpleegoproepsysteem. De oproepen worden door het verplegend personeel afgehandeld via een smartphone. Alle communicatie voor de smartphones gebeurt via een uitgerold wifi-netwerk over het gehele gebouw.

Voor de verlichting werd heel veel ledverlichting toegepast om het energieverbruik door verlichting te beperken.

Door de hoogte van het gebouw is er bliksembeveiliging aangebracht. De daalleiders werden gecombineerd met de uitwendige metalen onderdelen van de gevel zodat er geen visuele impact is van de bliksembeveiliging op de gevel.

Alle kamers zijn voorzien van digitale TV via een centraal geplaatst broadcastcenter. Aan het onthaal is eveneens een digitaal perzonenzoekscherm geplaatst zodat bezoekers steeds de kamer van een bewoner kunnen opzoeken alsook de weg ernaartoe kunnen raadplegen.

Er is een centrale opwarmkeuken die voorzien is van de nodige keukentoestellen om maaltijden te regenereren en beperkt verse goederen te bereiden. Zo beschikt de keuken o.a. over een koelcel, diepvriescel, kookketel en steamer. Naast de keuken is een afwaskeuken voorzien met een industriële vaatwasmachine.

WZC Sint-Vincentius in Kortrijk

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: +/- 27.000.000,00

Totale oppervlakte:: 17.000 m²

Aanvangsdatum studie:: Juni 2014

Einddatum werken:: Maart 2017

aard der werken: Nieuwbouw / Studie en opvolging technische installaties

kostprijs technieken: 5.708.185,99 € excl. btw

duurzaam

K-peil / Energieklasse: 37
E-peil: WZC: verwaarloosbaar Service flats: E70
Certificering: -

opdrachtgever

Woonzorggroep GVO, Hoog Kortrijk - Doorniksesteenweg 215, 8500 Kortrijk
Sint Vincentius vzw, Groeningestraat 2, 8500 Kortrijk

architect

Snoeck & Partners Architectuur & Engineering nv, Engelse Wandeling 70, 8510 Kortrijk-Marke
URA, Stalingradlaan 100, 1000 Brussel