SHARE

BOUW WOON- EN ZORGCENTRUM EN SERVICEFLATS HOLLEBEEK

Antwerpen, Belgium, Europa

Sector verzorging
Projectstatus opgeleverd
Project Antwerpen, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering February 2015 - April 2017
Architect De Geyter Xaveer Architectenbureau bvba, Sainctelettesquare 12, 1000 Brussels, BE
Start - Einde studie December 2011 - June 2014
GFA 12,500 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / Simulaties
Aard der werken In transformatie
Opdrachtgever Woonzorggroep GZA, Oosterveldlaan 22, 2610 Wilrijk, BE

Kostprijs technieken: 7.391.780,84 € excl. btw
Totale bouwkost: 20.935.284,33 € excl. btw
K-peil:

  • Woon- en zorgcentrum: 27
  • Serviceflats: 35
  • Kantoor: 35

E-peil:

  • Serviceflats: 62 – 69
  • Kantoor: 66

 

In het nieuwe woon- en zorgcentrum zijn volgende activiteiten opgenomen:

– Woon- en zorgcentrum met 120 bedden

– Kinesitherapieruimte

– Ontspanningsruimte (o.a. cafetaria)

– Koude en warme keuken

– Administratie

– Aansluitend bij het woon- en zorgcentrum zijn 46 serviceflats ondergebracht in een afzonderlijk gebouw met kantoorruimte en gemeenschappelijke verblijfsruimte.

 

Gezien de uitgesproken architecturale eisen dienden de technieken op een discrete manier verweven te zijn met de architectuur. Deze factor speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het vastleggen van het verlichtingsconcept evenals de keuze voor ventilatieroosters en dergelijke.

 

De belangrijkste troeven van het project zijn gerelateerd aan het feit dat een architecturaal sterk en vernieuwend kader geboden wordt om een woon- en zorgcentrum te huisvesten, waarbij architectuur en techniek hand in hand gaan om het nodige comfort te garanderen. Hetzelfde geldt voor de serviceflats waarbij de zoektocht naar een balans tussen te realiseren comfort, architectuur en economische haalbaarheid geleid heeft tot een energetisch concept dat volledig aansluit bij de noden voor de gebouwgebruikers.

 

Voor het woon- en zorgcentrum berust het energetisch concept op een eenvoudig maar vooruitstrevend principe waarbij duurzame warmtepomptechnologie gecombineerd wordt met een conventionele condenserende gasketelinstallatie om zodoende de warmtevraag te dekken. Dit in combinatie met 8 gashaarden, terug te vinden in de centrale leefruimtes, hetgeen een duidelijke illustratie betreft van het samengaan van architectuur en techniek. Verder gebeurt de warmteverdeling in het gebouw door een combinatie van vloerverwarming en betonkernactivering met radiatoren op een laag temperatuur regime.

 

Voor dit project werd duidelijk het principe van de trias energetica toegepast, waarbij in eerste instantie – binnen een vooropgesteld economisch kader – de gebouwschil geoptimaliseerd werd en vervolgens hernieuwbare technologie aangewend werd voor het invullen van de energievraag. In dit geval betreft dit een BEO-veld, bestaande uit 68 boringen met een diepte van elk 150 m dat tijdens de winter optreedt als warmtebron voor het functioneren van de warmtepomp en tijdens de zomer kan zorgen voor de nodige koeling om het gewenste zomercomfort te behalen. Finaal wordt ondersteuning van dit systeem voorzien door een hogerendements condenserende gasketel installatie. Verder werd voor het gehele ventilatieconcept (incl. voor de serviceflats) gebruik gemaakt van type D ventilatie met een maximaal rendement aan warmteterugwinning.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing