Home / wonen / NovaCity-Zuid

NovaCity-Zuid

Anderlecht, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Wolito nv, Heistraat 129, 2610 Wilrijk, (BE)
Architect Eole, landscape architect, De Frélaan 229, 1180 Brussels, BE; DDS+, Louizalaan 251-7, 1050 Brussel (BE); Bogdan & Van Broeck Architects bvba, Hooikaai 55, 1000 Brussel (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 15,100 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie June 2018 - July 2020
Start - Einde uitvoering From August 2020

Sustainable Features

WKK
WKK
circulair
circulair
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
energie monitoring
energie monitoring
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
passief
passief
NZEB
NZEB
Kostprijs technieken:€ 4.564.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:€ 20.000.000,00 excl. btw
Certificering:Voldoet aan de passieve EPB-norm volgens het Brussels Hoofdstedelijk Gewest *.

(*Netto energiebehoefte voor verwarming (NER) ≤ 15kWh/m² jaar, specifiek jaarlijks verbruik van primaire energie (CEP) ≤ 45kWh/m² jaar)

 

Projectomschrijving:

NovaCity-Zuid is een ware sociale innovatie door de symbiose van de verschillende functies; wonen, produceren en werken. Dit gemoedelijk microdorp in Anderlecht is innoverend op verschillende vlakken:

 

  • de verticale gemengdheid: er komen 63 sociale een- tot vierkamerappartementen, die zullen ingeplant worden bovenop 7.600 m² gelijkvloerse KMO-ruimtes (productieruimtes, kantoren en showrooms) bestemd voor ondernemingen actief in de ‘duurzame bouw en hernieuwbare energie’. De grote dakoppervlaktes van de workshops zullen bovendien ingericht worden als tuinen voor de bovenliggende woningen. De woonfunctie wordt akoestisch en visueel afgeschermd van de productieve ruimtes door de kantoren die dienen als buffer op mezzanineniveau tussen beide. Allen zijn ontworpen om maximale flexibiliteit en aanpassingsvermogen te bieden in tijd en gebruik.

 

  • duurzaamheid: alle woningen zijn passief en minstens 30 % ervan voldoet aan de nulenergienorm. De warmte-krachtkoppeling dekt 100 % van de warmwaterbehoefte van de woningen en de fotovoltaïsche panelen voorzien in 50 % van de stroom voor het hele project. Een collectief verwarmingssysteem voorziet de verschillende blokken van verwarming. Voordelen van de collectieve verwarming zijn dat er geen individuele ketels nodig zijn, wat zowel kosten als ruimte bespaart.

 

 

Bij het ontwerp van de technische installaties ligt de focus vooral op het bepalen van het gewenste comfortniveau van de gebruikers (voldoende verwarming, koeling, genoeg stopcontacten, warm omgevingslicht, sanitaire warmwatervoorraad enz.) waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden. We concentreren ons op het aanwenden van duurzame technieken zoals regenwaterrecuperatie en -opslag, meer gebruik van daglicht zonder extra koelbehoefte, LED verlichting, …

 

Ook een mechanisch ventilatiesysteem D maakt hier deel van uit. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

Een gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.

 

Een andere duurzame en kostenbesparende maatregel is een goed waterbeheer, door onder meer gebruik te maken van regenwater en regenwaterrecuperatie voor de toiletten

 

Novacity werd reeds bekroond als een van de laureaten binnen be.exemplary 2019, de projectoproep die bouw- en renovatieprojecten stimuleert en beloont die een voorbeeldfunctie vervullen in termen van duurzame stedelijke ontwikkeling.